Scan en kom verder!

De QR-code. Wie kent hem niet?

Denk aan bijvoorbeeld advertorials in tijdschriften die meer informatie bieden na het scannen van de QR-code. Of het inscannen van een visitekaartje middels een QR-code. Wat velen echter niet weten is dat de QR-code voor veel meer doeleinden ingezet kan worden. Heeft u er namelijk wel eens aan gedacht een QR-code te gebruiken als toegangsverlener?

QR-code als toegangsverlener

QR als ticketcontrole
EntranceManager zet deze gedachte om tot realiteit en maakt gebruik van QR-codes als toegangscontrole. Ter verduidelijking van de werking hiervan zal de case van de Bosbergtoren geïllustreerd worden. Deze uitkijktoren kan betreed worden na betaling van een ticket. Dit ticket wordt niet uitgegeven middels een simpel kaartje dat vervolgens aangeboden wordt aan een beveiliger. Deze tickets maken namelijk gebruik van QR-codes. Na betaling wordt een unieke QR-code gedrukt op een kaartje. Wanneer de ticket online besteld is kan een QR-code gedownload worden. Deze code wordt vervolgens aangeboden aan de barcodescanner die aanwezig is bij de toegangspoort. Na het uitlezen is de toegang tot de uitkijktoren middels de QR-code verleend.

QR als toegangscontrole
Naast het gebruik voor ticketcontrole kan de QR-code ook ingezet worden als toegangscontrole. Denk hierbij aan het gebruik van een QR-code in plaats van de welbekende sleutel. Sleutels kunnen worden kwijtgeraakt, gaan kapot, etc. Met een QR-code kunt u gemakkelijk in een gebouw/kamer komen door de QR-code aan te bieden aan de barcodescanner. Deze QR-code kunt u altijd bij u dragen op het device naar keuze.

Veiligheid en QR-codes
Dit roept natuurlijk enige vragen op over de veiligheid van het gebruik van de QR-code. Hiervoor benaderden wij Sjouke Wijnsma, directeur van Vitoz die de QR-codes toepast. Hij geeft aan het liefst te zien dat de QR-codes gebruikt worden als ticketcontrole. Hierbij is een QR-code slechts eenmalig geldig wat misbruik hiervan voorkomt. Echter, hij geeft aan dat het wel degelijk als toegangscontrole ingezet kan worden, maar dat hier enige maatregelen voor getroffen dienen te worden. Denk hierbij aan de pasjes die je krijg voor het zwembad tijdens een bezoek aan een recreatiecentrum. Deze pasjes zijn slechts enkele keren/dagen geldig. Op deze wijze kan bijvoorbeeld een hotelbezoek veilig met een QR-code als toegangscontrole geschieden.
Ook voor bijvoorbeeld deuren die anders automatisch of met behulp van pasjes opengaan, is de QR-code een oplossing. Wijnsma geeft hierbij aan dat dit vaak deuren zijn die toegang geven tot de algemenere en/of ontvangstruimtes. Ook zegt hij dat de eerdergenoemde voordelen van de QR-code in deze situaties zeker gelden.

Reken maar dat we nog veel vaker gaan zien dat de QR-code ingezet gaat worden als ticket- en toegangscontrole!

“Het gebruik van de QR-code brengt vele voordelen met zich mee ”- Sjouke Wijnsma

 

 

rq-code-toegangscontrole

 

 

Scan de code! Voor meer informatie over het gebruik van QR-codes of bij interesse in een integratie hiervan kan contact opgenomen worden met Sjouke Wijnsma [0625008750 | sjouke@vitoz.nl] of neem een kijkje op www.vitoz.nl | www.entrancemanager.com

Gerelateerde berichten